Categorieën
Nieuws

Foto’s van woensdag 8 november

Categorieën
Nieuws

Licht op Herinnering 2023 – een bijzondere avond

Met bakken kwam de regen uit de lucht vallen. De fakkels wilden niet branden, net zo min als de honderden waxinelichtjes die we langs de weg hadden geplaatst. Bij de tenten dit jaar geen vuurschalen omdat het hout niet wilde branden. Maar dat weerhield de ruim 60 vrijwilligers en de 290 bezoekers er niet van om er samen weer een indrukwekkende Licht op Herinnering van te maken.

Bij binnenkomst werden de bezoekers persoonlijk verwelkomd door een bestuurslid en door het gezang van een Gregoriaans koor, afgewisseld met zangeres Anne-Marieke Evers. En als ze mazzel hadden, hoorden ze ook het gedicht dat onze stadsdichter speciaal voor deze editie gemaakt had.

Vanaf daar liepen de bezoekers langs 14 tenten met elk weer andere activiteiten. In de eerste tent kreeg iedereen een tas met programma. Deze tas kon versierd worden en hoor kon men een intentie voor het bezoek bepalen. De programma’s vonden gretig aftrek, de tassen niet omdat de regen ze toch niet lang heel zou houden.

En zo ging de tocht verder langs een plek waar je reuze bellen kon blazen met herinneringen of een boodschap aan de overledene. Ook verbeeldde dit voor mensen het mooie maar ook de enorme kwetsbaarheid van het leven.

En weer door. Langs live muziek van dwarsfluit, accordeon en viool naar de herinneringsboom waar je herinneringen in kon hangen. En zo kwam de bezoeker uit bij de tent van de gedachtenis soep.

Hier stond een kop warme wortel en pompoen soep klaar waar je zelf nog ingrediënten aan toe kon voegen. Room, als degene die je mist zacht was. Een pepertje als die pittig was, in totaal zo’n 10 verschillende toevoegingen.

De volgende halte werd gewerkt met textiel. Scheuren, draadjes lostrekken, schilderen, en zo werden een soort vlaggetjes gemaakt voor aan een lijn. Het ruige weer zorgde dat er draadjes los kwamen van de vlaggetjes die mee werden genomen als wensen naar… ja, wie weet waar ze terecht kwamen. Om ten slotte uit te komen bij koffie, thee, glühwein en warme chocolademelk. Hier kon je ook een bijzondere fototentoonstelling zien van foto’s gecombineerd met teksten. Door de vragen uit de kletspotten die her en der stonden opgesteld konden de bezoekers in gesprek komen met elkaar over wat ze zagen en beleefden.

Tot slot een aantal reacties van onze bezoekers:

De solo zang bij de ingang was prachtig evenals het zingen van namen. Het maken van veertjes uit stof, de herinneringssoep, de bloemen, de woorden met lichtjes op de grond (helaas verregend), de lege stoelen, het bellen blazen etc.

Al werk ik al ruim 20 jaar bij Monuta, niet vaak was ik in de avond op een begraafplaats. Vanavond keek ik mijn ogen uit op de mooi verlichte Begraafplaats Soerenseweg. Door de vrijwilligers van Licht op Herinnering was alles in het werk gesteld om ook op deze regenachtige avond een serene sfeer te creëren. Met muziek, kunst van Anneke van der Weg en andere activiteiten in tenten. In de wandeltocht voldoende ruimte om in je eigen gedachten te herdenken.

Ondanks de regen, vond ik het heel mooi en goed geregeld.

Blij, om er ondanks de gutsende regen in vele herinneringen te gaan langs de zachtbelichte paden. Dank aan de organisatie.

Het was prachtig! Bedankt voor de goede organisatie. Het mooiste van de avond is het zingen van de naam, zo indrukwekkend en ontroerend. Ik hoop van harte dat dit jaarlijks terug blijft komen.

We hebben, onder de paraplu, een fijne avond gehad.

Ondanks de regen was het heel mooi. Ik heb op een tas getekend. Een bloem in een rooster gedaan. De namen van mijn ouders laten zingen. En aan het eind een heerlijke kop koffie. Tot volgend jaar en dan droog hoop ik.

Hartelijk dank voor ieders komst en bijdrage. En bij dat laatste sluiten wij ons als organisatie natuurlijk van harte aan: Tot volgend jaar en dan droog, hopen wij.

Categorieën
Nieuws

Foto’s van de avond van 2 november

Onderstaand de foto’s die op woensdag 2 november genomen zijn tijdens Licht op herinnering op de begraafplaats aan de Soerenseweg.

Ruim 400 mensen hebben die avond een bezoek gebracht en hebben de uitgezette gedenkroute gewandeld.

Met dank aan de fotografen.

Categorieën
Nieuws

Licht op herinnering 2 november, een terugblik

Van verscheurd naar verbonden.

Indrukwekkend mensen in het donker, soms gearmd, soms alleen slenterend, soms in groepen volop herinneringen aan het ophalen, te zien lopen in het mooie licht op de begraafplaats aan de Soerense weg. Men kon rustig wandelen, meedoen aan activiteiten of kijken wat de activiteiten zoal opleverden. Prachtige beelden waren vaak het gevolg.

Nog mooier waren de dankbare woorden die we als bestuur veel mochten ontvangen. En waar het om ging: een plek vinden waar ruimte is voor het ongrijpbare, het onmisbare, het verdriet en vooral de liefde.

Licht op Herinnering 2022 kon weer plaats vinden dankzij de inzet en betrokkenheid van vele mensen. Speciale dank aan de oprichters. Tom Schoemaker kent ze ongetwijfeld allemaal. Dank aan de kunstenaars en betrokkenen bij de activiteiten. Dank aan alle sponsoren voor inzet en financiële ondersteuning.

We zullen er alles aan doen om in 2023 Licht op Herinnering te kunnen laten schijnen. Wanneer je hieraan mee wilt helpen, welkom.

Anneke van der Weg

Categorieën
Nieuws

Licht op Herinnering is terug. En hoe!

Twee jaar geleden vierden we Licht op Herinnering nog online met de kreet ‘Nu op afstand om elkaar zo weer vast te kunnen houden.’ Het heeft even geduurd maar op woensdagavond 2 november is er weer een echte Licht op Herinnering op de begraafplaats aan de Soerenseweg. U bent welkom van 19.00 – 22.00 uur om een mooi verlichte route te lopen. Onderweg komt u allerlei plekken tegen waar u uitgenodigd wordt om op een creatieve manier uw overleden geliefden te gedenken en herinneringen op te halen. Onderweg komt u ook beeldende kunst tegen en zullen verschillende muzikanten bijdragen aan de sfeer.

Het is dus al drie jaar geleden dat de laatste echte Licht op Herinnering werd gehouden. In de tussentijd is veel veranderd. Bijna het hele bestuur is vernieuwd waardoor er ruimte kwam voor allerlei nieuwe inzichten, plannen en uitvoeringen. Wat het meest op zal vallen is dat Licht op Herinnering terug is op de begraafplaats aan de Soerenseweg, in plaats van op begraafplaats Heidehof. Het lichtplan is volledig aangepast en er zijn nieuwe activiteiten bedacht. We hebben nu twee kunstenaars in het bestuur die weer allerlei nieuwe ideeën meebrengen en vooral ook erg ervaren zijn om laagdrempelige activiteiten te bedenken waar iedereen, van 4 – 94 jaar, aan mee kan doen.

Sommige activiteiten komen terug, zoals het zeer geliefde zingen van de namen. U schrijft een naam op en twee zeer geschoolde zangers / zangeressen zullen ter plekke, al improviserend, deze naam tweestemmig zingen. U kunt dwalen door het vlinderlaantje, u kunt een zandtekening maken waarbij het leven door de vingers stroomt, gedenkscrabble spelen, waarbij u herinneringen aan uw dierbare mag leggen. Er is gedachtenissoep, u kunt een bladzijde maken uit het levensboek, draadschrijven uit gedragen kleren, dolen in rouw en reuzebellen blazen.

Het is gelukt om een nieuwe financiële structuur te vinden waarbij we veel geld besparen door samen te werken met andere organisatie, we hebben een fantastische (anonieme) sponsor gevonden waardoor de toegang in principe gratis kan blijven. Wel zullen we alle bezoekers om een vrijwillige bijdrage vragen. Dit alles was wel nodig omdat, vanwege corona de organisatiekosten meer dan verdubbeld bleken te zijn.

Mocht u kunnen helpen opbouwen (woensdagochtend) of aankleden (woensdagmiddag) of kunt u helpen opruimen (donderdagochtend), dan zou u ons enorm helpen. Informatie of aanmelden kan via aanmelden@lichtopherinnering.nl .

Als u komt, wilt u dan zo veel mogelijk met de fiets of het openbaar vervoer komen? Er is slechts beperkte parkeerruimte beschikbaar.

Categorieën
Nieuws

Interview Marieke Nuijten

Interview Marieke Nuijten met Chantal Zwaag en Alma van Blankevoort op zaterdag 24 oktober 2020 over de digitale editie van Licht op Herinnering 2020
Categorieën
Nieuws

De stand van zaken

De stand van zaken

Even terug in de tijd. Naar eind augustus om precies te zijn, niet zo heel ver terug dus.
Na wikken, wegen en de nodige uurtjes overleg hakte het bestuur een dikke knoop door. Dit jaar geen fysieke, 13e editie van de jaarlijkse herdenkingsavond ‘Licht op Herinnering’.

Nu we een maand later terugkijken, lijkt dit lastige besluit de enige juiste te zijn geweest.
Het covid-19 virus lijkt nog niet klaar te zijn met onze wereld.
De veiligheid van onze vrijwilligers, bezoekers en sponsoren zou niet gegarandeerd kunnen worden. En vanuit organisatorisch oogpunt zou het geheel ook zeer uitdagend geweest zijn. De handjes van vrijwilligers zouden vermenigvuldigt moeten worden met alle van kracht zijnde regels en richtlijnen.

Dat een crisissituatie naast veel tegenslag en verdriet ook hoop en creativiteit teweeg brengt, is inmiddels wel gebleken.
Ondernemers in Apeldoorn verzinnen de meest creatieve mogelijkheden om hun deuren open te houden. De creatieve geest en gedrevenheid om niet niets te doen heeft ook het bestuur van ‘Licht op Herinnering’ geïnspireerd. Zo ontstond er aan de keukentafel de wens om de herdenkingsavond dit jaar digitaal te organiseren. Die wens ontpopte zich binnen de kortste tijd in een concreet plan. De samenwerking met RTV-Apeldoorn zorgt ervoor dat het concrete plan uitvoerbaar wordt. Al snel had het bestuur een verlanglijstje volgekrabbeld met een mogelijke invulling van het digitale programma.
Ook de mening van vrijwilligers, kunstenaars en de bezoeker wordt meegenomen. Via (sociale)media en e-mail is gevraagd om mee te denken, helpen en werken aan de invulling van het programma op 4 november aanstaande.

Wat kun je zoal verwachten wanneer je meekijkt op 4 november via de website van ‘Licht op Herinnering’? We verklappen natuurlijk niet alles maar vinden het wel erg leuk om jullie alvast een zogenaamde ‘sneak preview’ te geven.

** S N E A K P R E V I E W ** (een tipje van de sluier)

Wat kun je zoal verwachten tijdens de digitale editie op www.lichtopherinnering.nl?

 • Muziek van diverse koren en muzikanten

 • Pubers in de rouw

 • Symboliek van bloemen

 • Dolen in rouw

 • Fotografie

 • Verhalen van de begraafplaats

 • Tastbare herinneringen maken uit stof

 • Herinner(D)ingen

 • Rouw scrabble

 • Virtuele manieren van gedenken, herdenken & herinneren

Hoe mooi zou het zijn wanneer we ook die mensen kunnen bereiken die we normaal moeten missen?
Mensen die door het gebrek aan vervoer, verzorging of vrijwilligers normaliter niet fysiek aanwezig kunnen zijn tijdens ‘Licht op herinnering’.
Mensen in verzorgingstehuizen bijvoorbeeld! We willen die mensen graag op de hoogte brengen van onze digitale editie van ‘Licht op Herinnering’.
Kun jij ons in contact brengen met organisaties in Apeldoorn? We ontvangen graag een e-mail adres zodat we de organisatie of instelling op de hoogte kunnen brengen.

Wil je graag op de hoogte blijven, dan kan dat zo:

 • Via Facebook of Instagram: Licht op Herinnering

 • Zet jezelf op geïnteresseerd of aanwezig in het event op Facebook: Licht op Herinnering (digitaal) 2020 of bezoek onze website: www.lichtopherinnering.nl

 • Een financiële bijdrage leveren aan ‘Licht op Herinnering’ kan natuurlijk ook, graag zelfs!

 • Maak jouw donatie over op: NL54 INGB 0005064194 t.n.v. Stichting Licht op Herinnering of scan eenvoudig de QR code op onze website.

 • Contact? Dat kan via: info@lichtopherinnering.nl

Wij kijken er naar uit jullie digitaal te omarmen op 4 november tussen 19:00 – 21:00 uur.
Graag tot dan!

Licht op Herinnering
Categorieën
Nieuws

Video Marieke Nuijten

BEKIJK HET FILMPJE VAN MARIEKE NUIJTEN WAARIN ZE DE SPECIALE ´LICHT OP HERINNERING´ EDITIE VAN 2020 TOELICHT.
´Licht op Herinnering´, 27 augustus 2020.
Categorieën
Nieuws

Persbericht 24/8

PERSBERICHT, 24 augustus 2020

Ook al zijn we op afstand, we omarmen elkaar online’

Sinds 2005 organiseert ‘Licht op Herinnering’ jaarlijks een herdenkingsavond voor iedereen die wil herinneren, herdenken of gedenken. Veel kunstenaars, sponsoren en vrijwilligers maken het mogelijk dit met een wisselend programma op een respectvolle, persoonlijke manier jaarlijks te kunnen doen. Los van levensovertuiging, begraafplaats of plek waar de as verstrooid is. Iedereen is welkom.

Een arm om je heen, samenkomen en ‘echt’ contact leggen. Dat moeten we nu loslaten, om straks weer te kunnen vasthouden. Een fysieke editie van ‘Licht op Herinnering’ zal er dit jaar niet plaatsvinden, geen eenvoudig besluit. Maar wel een besluit dat zorgt voor creativiteit en mooie nieuwe samenwerkingen. In samenwerking met RTV-Apeldoorn zal een interactief programma uitgezonden worden vanaf de website van ‘Licht op Herinnering’. Naast een live-uitzending, zal er op allerlei manieren ruimte zijn om op een persoonlijke, eigentijdse manier te herinneren, herdenken en gedenken.

Via www.lichtopherinnering.nl kunnen mensen online meekijken naar een ‘live uitzending’ en genavigeerd worden naar de diverse online mogelijkheden. Tijdens de ‘live uitzending’ zullen er diverse momenten zijn voor muziek, kunst en creativiteit. Zélf invulling geven aan één van de gedenkmomenten tijdens deze live uitzending? ‘Licht op Herinnering’ is op zoek naar initiatieven of suggesties. Meld die van jou aan via info@lichtopherinnering.nl.

Op woensdagavond 4 november 2020 is iedereen tussen 19.00-21.00 uur welkom om digitaal mee te kijken, luisteren en beleven.

2020 is een jaar waarin er veel gebeurt om ons heen. Maar ook een jaar waarin er veel níét gebeurt door de Covid-19-situatie. Dat heeft het bestuur van ‘Licht op Herinnering’ voor een lastige puzzel gezet. Daarnaast werken de financiën niet mee en is het een jaarlijkse uitdaging het financiële plaatje op orde te krijgen. Via de QR-code is het mogelijk ons een steuntje in de rug te geven. Géén ‘Licht op Herinnering’ is géén optie, zo vindt het bestuur. Want juist nu, in deze onzekere tijden, is troost zo belangrijk. Want ook al zijn we op afstand, we omarmen elkaar online.

Licht op Herinnering