Categorieën
Nieuws

Licht op Herinnering 2023 – een bijzondere avond

Met bakken kwam de regen uit de lucht vallen. De fakkels wilden niet branden, net zo min als de honderden waxinelichtjes die we langs de weg hadden geplaatst. Bij de tenten dit jaar geen vuurschalen omdat het hout niet wilde branden. Maar dat weerhield de ruim 60 vrijwilligers en de 290 bezoekers er niet van om er samen weer een indrukwekkende Licht op Herinnering van te maken.

Bij binnenkomst werden de bezoekers persoonlijk verwelkomd door een bestuurslid en door het gezang van een Gregoriaans koor, afgewisseld met zangeres Anne-Marieke Evers. En als ze mazzel hadden, hoorden ze ook het gedicht dat onze stadsdichter speciaal voor deze editie gemaakt had.

Vanaf daar liepen de bezoekers langs 14 tenten met elk weer andere activiteiten. In de eerste tent kreeg iedereen een tas met programma. Deze tas kon versierd worden en hoor kon men een intentie voor het bezoek bepalen. De programma’s vonden gretig aftrek, de tassen niet omdat de regen ze toch niet lang heel zou houden.

En zo ging de tocht verder langs een plek waar je reuze bellen kon blazen met herinneringen of een boodschap aan de overledene. Ook verbeeldde dit voor mensen het mooie maar ook de enorme kwetsbaarheid van het leven.

En weer door. Langs live muziek van dwarsfluit, accordeon en viool naar de herinneringsboom waar je herinneringen in kon hangen. En zo kwam de bezoeker uit bij de tent van de gedachtenis soep.

Hier stond een kop warme wortel en pompoen soep klaar waar je zelf nog ingrediënten aan toe kon voegen. Room, als degene die je mist zacht was. Een pepertje als die pittig was, in totaal zo’n 10 verschillende toevoegingen.

De volgende halte werd gewerkt met textiel. Scheuren, draadjes lostrekken, schilderen, en zo werden een soort vlaggetjes gemaakt voor aan een lijn. Het ruige weer zorgde dat er draadjes los kwamen van de vlaggetjes die mee werden genomen als wensen naar… ja, wie weet waar ze terecht kwamen. Om ten slotte uit te komen bij koffie, thee, glühwein en warme chocolademelk. Hier kon je ook een bijzondere fototentoonstelling zien van foto’s gecombineerd met teksten. Door de vragen uit de kletspotten die her en der stonden opgesteld konden de bezoekers in gesprek komen met elkaar over wat ze zagen en beleefden.

Tot slot een aantal reacties van onze bezoekers:

De solo zang bij de ingang was prachtig evenals het zingen van namen. Het maken van veertjes uit stof, de herinneringssoep, de bloemen, de woorden met lichtjes op de grond (helaas verregend), de lege stoelen, het bellen blazen etc.

Al werk ik al ruim 20 jaar bij Monuta, niet vaak was ik in de avond op een begraafplaats. Vanavond keek ik mijn ogen uit op de mooi verlichte Begraafplaats Soerenseweg. Door de vrijwilligers van Licht op Herinnering was alles in het werk gesteld om ook op deze regenachtige avond een serene sfeer te creëren. Met muziek, kunst van Anneke van der Weg en andere activiteiten in tenten. In de wandeltocht voldoende ruimte om in je eigen gedachten te herdenken.

Ondanks de regen, vond ik het heel mooi en goed geregeld.

Blij, om er ondanks de gutsende regen in vele herinneringen te gaan langs de zachtbelichte paden. Dank aan de organisatie.

Het was prachtig! Bedankt voor de goede organisatie. Het mooiste van de avond is het zingen van de naam, zo indrukwekkend en ontroerend. Ik hoop van harte dat dit jaarlijks terug blijft komen.

We hebben, onder de paraplu, een fijne avond gehad.

Ondanks de regen was het heel mooi. Ik heb op een tas getekend. Een bloem in een rooster gedaan. De namen van mijn ouders laten zingen. En aan het eind een heerlijke kop koffie. Tot volgend jaar en dan droog hoop ik.

Hartelijk dank voor ieders komst en bijdrage. En bij dat laatste sluiten wij ons als organisatie natuurlijk van harte aan: Tot volgend jaar en dan droog, hopen wij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *